Държавата най-после е готова с понятието кой е енергийно беден Помощта сега е безплатно саниране, после ще има

...
Държавата най-после е готова с понятието кой е енергийно беден Помощта сега е безплатно саниране, после ще има
Коментари Харесай

Енергийно беден - ако остават под 504 лв., след като платиш ток и отопление

Държавата най-после е подготвена с понятието кой е енергийно беден Помощта сега е безплатно саниране, после ще има и по-ниски цени Дефиницията трябва да се приеме бързо и с цел да може България да получи още 700 млн. евро по проекта за възстановяване
1,5 млн. българи имат късмет да получават енергийни помощи - пет пъти повече от тези, които ги вземат сега, тъй като те са 363 890 души. 

Това става опция с ремонти в Закона за енергетиката, с които се дефинира кой е енергийно безпаричен.

А подобен е всеки, който след заплащане на сметките за ток, газ, парно падне под линията на беднотия, която за тази година е 504 лева

Дефиницията е направена от екипи с присъединяване на учени от Българска академия на науките, енергийни специалисти, неправителствени организации.

При определянето на енергийно бедните се взема поради типово ползване на сила по отношение на характерностите на жилището - дали е тухлено, панелно, санирано ли е, взети ли са други ограничения за икономисване на сила.

Като съществени енергийни услуги са посочени съответно отопление, изстудяване, осветяване и обезпечаване на работа на домакинските уреди.

С измененията в закона се вкарва и понятието “уязвим клиент ”. Под подобен се схваща домакинство в състояние на енергийна беднотия или хора, които са в сериозна взаимозависимост от електрическо съоръжение заради възраст или здравословно положение.

За уязвимите клиенти ще има и специфичен режим за това дали да им се стопира токът, в случай че не са платили сметката. Според ръководителя на КЕВР Иван Иванов, когато в фамилията има човек, чието здравословно положение зависи от системи, работещи на ток, би трябвало да има възбрана за прекъсване на електричеството при неплащане

Кой е енергийно безпаричен, ще дефинират взаимно общините и Агенцията за обществено подкрепяне. А критериите, по които ще работят след приемане на измененията в закона и дефиницията в него, ще се опишат в детайли в разпоредба на Министерския съвет. Тя ще се изготви от трима министри - на енергетиката, на районното развиване и на обществената политика.

Приемането на дефиницията за енергийна беднотия е едно от изискванията за приемане на втория транш по проекта за възобновяване, който е за над 700 млн. евро.

Установяването на енергийно бедните семейства е належащо и за новото саниране, тъй като такива семейства няма да заплащат за него, а ще получат 100% покриване на разноските без самоучастие.

Източници от Министерския съвет обявиха обаче, че има съществени разминавания сред енергийното и общественото министерство при окончателното установяване на критериите за енергийна беднотия. А главен проблем сред двете ведомства бил кой да управлява процеса. Защото би трябвало да се вършат енергийни одити, установяване на вида на жилищата и други механически действия, които са отвън компетенциите на общественото министерство.

Колкото за заплащането на сметки за ток, идентифицирането на енергийно бедните фамилии ще е належащо, когато и битовите консуматори излязат на свободния пазар. Според решението на Народното събрание от декември това няма да стане по-рано от 2026 година. Дотогава те са на контролиран пазар, тъй че цената се дефинира от Комисията за енергийно и водно контролиране.

Във времето е обсъждано за енергийно бедните да има обществена цена, която да е 70% от цената на другите битови потребители

По-евтината сила ще е до 100 киловатчаса на месец на домакинство, което употребява централно отопление, и 150 киловатчаса за другите. Стойностите са ниски, само че това е подкрепяне, а не напълно заплащане на потребяваната електрическа сила.

КЕВР е подготвена да дефинира цените за енергийно бедните, само че това трябвало да бъде краткотрайна мярка - в границите на 5 години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР